Griepprik 2018

Alle patiënten die in 2018 in aanmerking komen voor een griepprik, ontvangen in week 39 een uitnodiging. Wanneer u volgens onderstaande criteria in aanmerking komt voor de griepprik, maar u hebt geen uitnodiging ontvangen, vraag ik u contact op te nemen met de praktijk.


Dinsdag 16 oktober 2018     |     12.30-14.00 uur
Woensdag 17 oktober 2018     |     17.00-18.00 uur


Locatie        Huisartsenpraktijk Opeinde (Iendrachtsingel 2 in Opeinde)  


Wanneer u echt niet op één van deze tijdstippen langs kunt komen, houden wij op woensdag 31 oktober tussen 16.00-17.00 uur een inhaalspreekuur. U hoeft niet met de assistente te bellen als u op dit inhaalmoment komt.

Wanneer u én niet op dinsdag 16 of woensdag 17 oktober én niet op woensdag 31 oktober kunt, vraag ik u te bellen met de assistente om een afspraak in te plannen.

Wilt u de uitnodigingsbrief meenemen?


Tip
U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Ik vraag u gemakkelijke bovenkleding aan te doen, zodat u uw bovenarm eenvoudig kunt ontbloten voor de prik zelf.


Wat is griep?
Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen verkoudheid. Wanneer u allergisch bent voor kippeneiwit mag u GEEN griepprik hebben.


Voor wie is de griepprik?
De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen. Wij roepen deze patienten op advies van de overheid elk jaar weer op. De riscogroep bestaat uit:

  • Mensen van 60 jaar en ouder.
  • Mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
  • Mensen met hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
  • Mensen met diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
  • Nierpatiënten; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
  • Mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
  • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
  • Personen met verminderde weerstand tegen infecties, bijvoorbeeld door levercirrose;


Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan krijgt u ook het advies om WEL de griepprik te nemen. De kans is dan kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of deze vergoed wordt.
 

Waarom een griepprik?
Bij mensen die een griepprik hebben gehad, is de kans dat ze griep (influenza) krijgen veel kleiner. Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van.

 
Heeft de griepprik nadelen?
Als u allergisch bent voor kippeneiwit, kunt u een allergische reactie krijgen op de griepprik. U mag de griepprik dan niet hebben.  Als u koorts heeft moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen. Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid.

 
Zwangerschap/borstvoeding
Voor zover bekend kan de griepprik zonder gevaar gegeven worden tijdens de zwangerschap in het 2e en 3e trimester (dus niet in de 1e drie maanden) en bij borstvoeding.

 
Kinderen
Bij kinderen jonger dan 6 jaar wordt de vaccinatie na 4 weken herhaald om tot voldoende antistofvorming te komen. Deze tweede vaccinatie kan vervallen indien in de afgelopen twee seizoenen minstens eenmaal volledige vaccinatie plaatsvond.

 
Vaccinatie op eigen verzoek
Patienten zonder indicatie, kunnen op eigen verzoek toch gevaccineerd worden. De kosten voor het plaatsen van een  griepprik op eigen verzoek bedraagt 15 euro exclusief de kosten voor het griepvaccin op te halen bij de apotheek (ongeveer 24 euro). U heeft hiervoor een recept nodig. De griepprik wordt gegeven door een van onze assistentes. Het bedrag dient gepast contant voldaan te worden. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de doktersassistente.


Voor meer informatie over de griepprik kunt u kijken op de website van het RIVM.